Kezdőlap/Main
English
Fórum Full-Size

BLACK ICE TOUR
AC/DC Hírek
Koncertbeszámoló
AC/DC Black Ice Tour
Budapest Sportaréna
Black Ice Album
Black Ice Tour galéria
Black Ice Tour video
AC/DC MINDÖRÖKKÉ
1991 Népstadion...
Az AC/DC története
AC/DC tagok
AC/DC diszkográfia
AC/DC Extrák
AC/DC HUNGARY
AC/DC Hungary Blog
AC/DC Black Ice Blog
Kapcsolat/Contact
Mediacenter
Linkek
Impresszum

AC/DC Black Ice Tour :: Az AC/DC zenekar

Az AC/DC zenekar tagjai

Az AC/DC-ben a közel 35 év során sokan megfordultak , többen csak rövidebb időre. Sikerült azonban minden oszlopos tagnak visszakerülni, kivéve persze Bon Scottot akinek ez sajnos már lehetetlen.

A zenekar jelenlegi felállása, akikkel találkozhatunk a budapesti koncerten is.

Angus McKinnon Young az együttes szólógitárosa (Skócia, Glasgow, 1955. március 31.) Testvérével, Malcolm Younggal 1973-ban alapította az AC/DC-t. Ausztráliában nevelkedett báttyaival: Malcolm, George és Alex Young-al, nővérével Margaret-el és még négy testvérével. Angus 4 évesen kezdett gitározni tanulni egy barátja gitárján.

Angus az AC/DC frontembere, igazi fenegyerek az általa létrehozott "rosszgyerek vagyok az iskolában" megjelenéssel. Egyedi gitártechnikáját azóta sok helyen oktatják.

Interjú Angussal a Zene.net-en.

Malcolm Mitchell Young az AC/DC ritmusgitárosa (Skócia, Glasgow, 1953. január 6. – ) skót származású ausztrál zenész. 1973-ban testvérével, Angusszal megalapította az AC/DC-t.

A zenekarban az évek során sokat változott a felállás, de Angus és Malcolm állandó tag volt. Csak a banda 1988-as turnéján (Blow Up Your Video) vonult vissza egy kis időre, hogy alkoholproblémáit rendezhesse. Még ebben az évben visszatért az AC/DC-hez. Igazi background ember a szinpadon, rendíthetetlenül nyomja a ritmust a hátsó szekcióból, valamint Malcolm a zenekar vezetője.

Brian Johnson (Anglia, Dunston, Gateshead, 1947. október 5.) Énekes és dalszövegíró, 1972-ben létrehozta a Geordie glam rockbandát, ahol ennek szólóénekesévé vált. A banda 1978-ban feloszlott. 1980-ban az AC/DC Bon Scott halála után behívta meghallgatásra. Brian éneke meggyőzte az AC/DC-t, és és 1980 áprilisában el is kezdték az új album elkészítését.

Habár Bon Scott-ot sosem sikerült pótolnia, amiért sok kritika érte a '80-as években, de nem sokkal később már egyértelműen összefort a neve az AC/DC-vel.

Cliff Williams (született 1949 December 14.) angol származású basszugitáros, 1977-ben csatlakozott az AC/DC hard rock bandához, Mark Evens távozása után.

Cliff szerencsés embernek mondható, túl sok tennivalója nincs egy AC/DC szám közben. Csak a folyamatos D-D-D-D monotóniáját kell nyomnia, amely megadja a DC számok alaphangulatát... és ez nagyon megy neki.

Phillip Hugh Norman Rudd (született 1954 Május 19.) Ausztrál származású zenész, az AC/DC dobosa. Először 1975-től 1983-ig, majd, 1994-től napjainkig ül a zenekar dobjai mögött. Mark Evens távozása után Phill maradt az egyetlen Ausztrál származású tag a zenekarban.

Cliff Williamshez hasonlóan Phill-nek sem kell komolyabb dobszólókkal előrukkolnia a számok alatt. Egy dolga van igazán a 4/4-et nyomni óramű pontossággal. Nehéz lenne rá azt mondani, hogy ő a világ legjobb dobosa, nem is lehetne, de nem véletlenül került vissza a bandához. Phill megteremtette a saját stílusát, azzal, hogy amig a metál és a hard-rock zene hőskorában majd mindenki szétpüfölte a dobokat, és olyan felszerelésekkel vonultak a szinpadra mint egy repülőgép műszerfala, Phill mindíg megmaradt a legegyszerűbb felszerelésnél és a legegyszerűbb ritmusoknál.

Következzenek azok az AC/DC tagok akik hosszabb-rövidebb ideig a bandában zenéltek.

Bon Scott (született 1946 július 9.én a skóciai Kirriemuirban)

A család 1952-ben érkezett Ausztráliába, Bon 1974-ben csatlakozott a zenekarhoz. Az AC/DC legendás énekese, fantasztikus egyéniség. 1980-ban alkoholmérgezésben meghalt egy turné közben.

Dave Evans (született 1953 július 20.) Ausztrál énekes, az AC/DC alapító tagja.

Mindössze 2 évet volt a zenekarnál 1973 és 1974 között. Elsősorban pénzügyi viták miatt távozott az együttesből, helyét Bon Scottnak adta át.

Mark Whitmore Evans (született 1956 március 2.) Ausztrál basszusgitáros.

Az AC/DC tagja 1975 márciusától 1977 júniusáig. A következő AC/DC lemezeken játszott: T.N.T, High Voltage, Dirty Deeds Done Dirt Cheap és a Let There Be Rock.

Simon Wright (született 1963 június 19.) angol dobos.

Miután Phill Rudd-ot Malcom Young gyakorlatilag kirúgta a zenekarból, Simon 1983-ban csatlakozott az AC/DC-hez. Három albumon játszott: Fly on the Wall, Who Made Who és a Blow Up Your Video. 1989-ben Chris Slade váltotta fel.

Chris Slade (született 1946 október 30. Pontypridd, Glamorgan, South Wales) angol dobos, az AC/DC tagja 1989-1994 között.

A The Razors Edge lemezen és a lemezbemutató Monsters Of Rock világturnén volt hallható.

És végezetül azok a tagok akik megfordultak a zenakarban

Rob Bailey
Basszgitáros 1974-1975 között.

Colin Burgess
Dobos 1974-ban, illetve pár hétre 1975-ben Phill Rudd helyett.

Peter Clark
Dobos, Noel Taylort váltotta 1975-ben.

Paul Matters
Basszgitáros 1975-ban néhány hétre.

Neil Smith
Basszgitáros 1974-ben.

Noel Taylor
Dobos 1974-ben.

Larry Van Kriedt
Basszgitáros 1974-ben.

George Young
Dob, basszus, vokál Angus és Malcolm bátyja, a zenekar menedzsere, néhány lemezen játszott a háttérben.

Stevie Young
Gitáros, Angus és Malcolm testvére. Malcolm alkohol problémái miatt helyettesítette őt a ritmusgitárnál a Blow Up Your Video 1988-as turnéján.

AC/DC Black Ice Tour  Budapest 2009

Vissza a lap tetejére >>>