Kezdőlap/Main
English
Fórum Full-Size

AC/DC TÖRTÉNET
1. A gyökerek
2. A korai évek
3. Az első nagylemez
4. Irány Európa
5. Amerika meghódítása
6. Highway to Hell
7. Bon Scott halála
8. Brian Johnson érkezése
9. Langyos évek
10. Kitörési kísérletek
11. Visszatérés a színpadra
12. A nagy durranás
Extra 1. Bon Scott
Extra 2. Hells Bell

AC/DC Black Ice Tour :: Az AC/DC története

4. Irány Európa

1976-ban több mint 100.000 eladott lemez volt már mögöttük a második albumból is. Hamar kinőtték a kenguruk lakta kontinenst, akkori menedzserük Michael Browning eldöntötte átrepíti a zenekart Európába, előkészítve legnagyobb tervét, hogy az AC/DC-t megismertesse az egész világgal.

Browning első húzása volt hogy szerződést kötött az amerikai Atlantic Records-szal, ezzel biztosítva a majdani európai lemezeladásokat. 1976 április elején érkezett Londonba az AC/DC.

London már ekkor is a zene központi fellegvára volt, rengeteg irányzat hullámzott végig a városi klubokban, de főleg az acélhúros hangzású punkzene hódított, így könnyen beillett az újszerű hangzású kőkemény rockzenét játszó banda ebbe a szines kavalkádba. Sőt az első fellépések alkalmával, még punkzenét játszó bandaként azonosították a zenekart.

Először csak finoman lehetett adagolni az ausztrál rockzenét a londoniaknak (ezt nagyon jól tükrözik az első londoni fellépésekről fennmaradt anyagok…leesett állal ülve hallgatták az AC/DC-t az akkori londoni fiatalok…) de május 14-én eztán fordult a kocka, megjelent az első Ausztrálián kívüli albumuk a High Voltage európai változata, amely az azonos nevű Ausztrál korong és a szintén Ausztrál T.N.T. keveréke volt. Több sikeres londoni koncert után átléptek az öreg kontinensre és nagysikerű koncerteket adtak egész Európában. Felléptek Belgiumban, Hollandiában, Dániában, Svédországban, Németországban, Franciaországban és Ausztriában.

A turné közepette újabb ausztrál korong jelent meg a Dirty Deeds Done Dirt Cheap, amelyet természetesen Új-Zélandon is kiadtak. Decemberben aztán hazafelé vették az irányt, hogy az otthoniaknak is népszerűsítsék az új albumot. A zenekart valóságos hősként fogadták otthon, de ekkor már Európában is hatalmas rajongói táborra tettek szert, így a Dirty Deeds Done Dirt Cheap lemezt Londonban is kiadták. Erről a korongról hiányzott a Jailbreak és a R.I.P (Rock in Peace), melyeket a T.N.T. lemezről a Rocker és egy eddig ki nem adott szerzemény a Love At First Feel dalok pótoltak.

1977 elején megkezdődtek a soron következő album a Let There Be Rock stúdió munkálatai, amely márciusban került piacra először Ausztráliában.

Ausztráliát és Európát egyértelműen leigázta a zenekar. Hatalmas rajongótáborra tettek szert, imádták Őket és zenéjüket. Egyedi stílusú koncertfellépéseiket mindenhol teltházzal várták. Eljött hát az idő, hogy Amerikába is eljussanak, amelyet még 1976-ban megalapoztak a brit nyomású High Voltage USA piacra dobásával. A lemez ugyan nem hozott áttörő siker, de ennek egy akadálya volt csak, sosem voltak az Új világban. Még ebben az évben csatlakozott a bandához Cliff Williams basszer, mivel Mark Evans személyes indíttatásból elhagyta a zenekart, így összeállt minden idők legsikeresebb AC/DC formációja.

Tovább az 5. fejezethez >>>

Vissza a lap tetejére >>>