Kezdőlap/Main
English
Fórum Full-Size

AC/DC TÖRTÉNET
1. A gyökerek
2. A korai évek
3. Az első nagylemez
4. Irány Európa
5. Amerika meghódítása
6. Highway to Hell
7. Bon Scott halála
8. Brian Johnson érkezése
9. Langyos évek
10. Kitörési kísérletek
11. Visszatérés a színpadra
12. A nagy durranás
Extra 1. Bon Scott
Extra 2. Hells Bell

AC/DC Black Ice Tour :: Az AC/DC története :: Bon Scott

Extra story: Bon Scott

Ronald Belfor "Bon" Scott (szül.:1946 júl. 9.) Ausztrál rockzenész, ismertségét az AC/DC-ben töltött éveinek köszönheti. 1974-től az AC/DC énekese haláláig, 1980 február 19-ig.

Bon Scott a skóciai Kirriemuirban született. A Scott család három gyermekükkel 1952-ben emigrált Ausztráliába és Melbournben telepedtek le. A Sunshine elemi iskolában ragadt rá beceneve, mivel az osztályban már volt egy Ronald nevű srác, őt csak Bonnie Scotland-nak hívták, majd végleg ráragadt a Bon becenév.

A család 1956-ban átköltözött Fremantle-ba, Nyugat-Ausztráliába, ahol Bon csatlakozott első zenekarához a Fremantle Scots Pipe Band (Frematlei Skótdudások)-hoz, ahol dobolni tanult. 15 éves korában máris kicsapták az iskolából, majd rövid ideig a Fremantlei börtön vendégszeretetét élvezte, ezután pedig 9 hónapot húzott ée a Riverbanki nevelőintézetben, mivel hamis nevet adott meg egy alkalommal a rendőrségnek, megszökött a háziőrizetből, liliomtoprásban bűnösnek találták, majd ezt tetézte 12 gallon benzin ellopásával. Később megpróbálkozott még az Ausztrál hadsereggel, de antiszociális magatartása miatt itt sem maradhatott sokáig.

Miután postásként, bárpincérként és rakadómunkásként sem talált önnmagára, 1964-ben megalapította első zenekarát a Spectors-t ahol dobos és énekes volt. Két évvel később a Spectors összeolvadt a The Winstons-al és így létrejött a The Valentines formáció, ahol Bon énekes és frontember volt Vince Lovegroveval együtt. Néhány dalt fel is vettek a The Valentines zenekarral, melyeket George Young irt az akkori Easybeats zenésze. Többször ostromolták a helyi slágerlistákat, azonban néhány sikeresnek mondható év után a zenekar feloszlott.

Scott 1970-ben Adelaide-be költözött és csatlakozott a progresszív rockzenét játszó Fraternityhez. A Fraternitivel több sikeres koncertet adtak angliában, majd két LP-t is rögzítettek Livestock és Flamming Galah címmel 1971-ben. Ezekben az években a Status Quo és a Geordie (itt énekelt Brian Johnson) bandák előzenekarai voltak.

1973-ban visszatért Ausztráliába egy U.K. turnét követően ahol a Fraternity feloszlott. Ekkor Scott elkezdett énekelni egy Mount Lofty Rangers nevű zenekarban, amelyet az ex-Fraternity zenészei alkottak. Bon egy súlyos motorbaleset miatt volt kénytelen otthagyni ezt a zenekarát is. Miközben a kórházban lábadozott a helyét Jimmy Bares vette át.

1974-ben Bon sofőrként dolgozott Adelaide-ban. Ez évben csatlakozott az AC/DC road csapatához, ahol először találkozott Angus és Malcolm Younggal. Ez idő tájt Dave Ewans volt az AC/DC énekese, de a zenekar nem volt vele elégedett és a Young testvérek úgy döntöttel, hogy Dave nem legmegfelelőbb frontember számukra. Bon először dobosként akart beszállni a zenekarba, de erre éppen nem volt szükség. Énekes frontemberre viszont annál inkább, így erre a posztra is beajánlotta magát némi iszogatás közben. Angus és Malcolm jót nevetett ezen, de másnap, mikor meghallgatták egy próbafelvételen azonnal döntöttek: Bon Scott lesz az AC/DC új frontembere.

... a többit már ismeritek az AC/DC történetből

Tovább: Extra - A Hells Bell története >>>

Vissza a lap tetejére >>>